Capital Circle

Beleggen

Geld investeren in een kansrijk idee laat uw geld renderen

Crowdfunding is een geschikte manier van beleggen voor iedereen. Wilt u lokale bedrijven in het MKB ondersteunen? Wilt u investeren in bouwprojecten? Wilt u bijdragen aan het verwezenlijken van een sympathiek ondernemersplan? Of bent u op zoek naar een goed rendement op uw spaargeld of vermogen? Wat uw motief of doelstelling ook mag zijn, de veelzijdigheid van crowdfunding maakt dat er altijd wel een investeringsmogelijkheid is die aansluit bij uw persoonlijke wensen. Geld investeren in crowdfunding is daarom voor zowel de beginnende belegger, als voor de ervaren belegger enorm interessant.

Capital Circle is het platform waarop u zeer uiteenlopende investeringskansen voorbij ziet komen. Hierbij is het mogelijk om uw geld te investeren in diverse branches.

Inhoudsopgave

Waarom geld investeren in crowdfunding?

U kunt geld investeren in diverse branches. Wij brengen investeerders en ondernemers bij elkaar, om zo optimaal in te spelen op de behoeften van zowel de geldvrager als van de belegger.

Van obligaties tot aandelen kopen, en van vastgoed investeringen tot het investeren in verschillende kleine fondsen, de mogelijkheden zijn eindeloos. De beste investering is een investering in een project waar u vertrouwen in heeft. Om die reden is het prettig om voorafgaan onderzoek te doen naar het mogelijke rendement. Met crowdfunding opent er voor u een wereld vol diverse kansen.

Het voordeel hiervan? U maakt zelf de keuze in welk investeringsobject u belegt. Hierbij is er voor vrijwel iedere financiële situatie een interessante belegging mogelijk. Zo is de minimale inleg variabel, is er informatie van de afgelopen jaren beschikbaar en kunt u kiezen voor een investeringsmogelijkheid die past bij uw interesses of vakgebied.

Soorten Crowdfunding

Binnen crowdfunding zijn er ongeveer vier verschillende vormen. Zo kunt u er natuurlijk voor kiezen om geld te doneren aan een bedrijf met goed doel. Hierbij neemt men afscheid van het geld maar hebben zij wel zicht waar dit naar toe gaat. Een tweede optie kan zijn om een sponsoring overeen te komen, waarbij men investeert in een interessant project en een (niet financiële) tegenprestatie ontvangt.

Wanneer u als investeerder op zoek bent naar interessante investeringsobjecten waar u rendement uit wilt halen, zijn er twee andere opties. Dit zijn de opties waar Capital Circle zich op focust. Loan based is hierbinnen een populaire wijze van investeren. Hierbij investeert u in ruil voor een rente op de lening. Financieel rendement is hierbij ontzettend aantrekkelijk. Ook kan er worden gekozen voor equity based crowdfunding, waarbij de belofte wordt gesloten dat men dividend en waardevermeerdering ontvangt op het aandeel of de obligatie. Ook hier geldt dat het rendement op de investering belangrijk is.

Bij Capital Circle focussen wij ons voornamelijk op de loan based variant. Wij voorzien u graag van de noodzakelijke informatie wanneer u gaat beleggen. Bijkomend voordeel is dat het geen eindeloos zoekwerk wordt naar beleggingen met winstoogmerk, omdat het simpelweg alleen maar draait om crowdfunding met rendementspotentieel.

Capital Circle – De specialist in MKB-financiering

Sinds de lancering van het platform Capital Circle in 2016, zijn er al meer dan 160 projecten succesvol gefinancierd. Steeds meer ondernemers ontdekken de voordelen van crowdfunding. Wij worden dan ook steeds vaker benaderd door ondernemers die crowdfunding willen gaan ontdekken én door ondernemers die al eens eerder met ons hebben samengewerkt. Tegelijkertijd profiteren investeerders van een aantrekkelijk rendement.

Waarom crowdfunding een goede investering kan zijn, leest u op deze pagina. Daarnaast kunnen wij u altijd voorzien van de nodige informatie op het gebied van crowdfunding. Hier leest u alles over crowdfunding, het kopen van aandelen, het risico op verlies van uw inleg en investeringstips.

Voordelen crowdfunding

  • Minimale inleg van de belegging kunt u zelf bepalen;
  • U kunt zelf bepalen in welke projecten u wilt beleggen;
  • U bent niet afhankelijk van banken of beleggingsmaatschappijen;
  • Door te beleggen in crowdfunding investeert u in de (lokale) economie en bent u betrokken binnen de regio;
  • Investeerders kunnen onderdeel zijn van de keuzebepaling in het bedrijf;
  • Continue geldstromen, doordat u maandelijks rente en aflossing ontvangt;
  • Verwacht rendement van 6 tot wel 12%.

Let op: geld investeren gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen in uiteenlopende projecten

Bij Capital Circle belegt u in uiteenlopende projecten in allerlei verschillende branches. Dit loopt van vastgoedprojecten tot bedrijfsovernames en van startkapitaal tot groei- of werkkapitaal. Elke ondernemer kan bij ons een propositie indienen voor een minimaal bedrag van € 50.000,- en een maximum van € 5.000.000,-.

Op het platform treft u een omschrijving aan van elk project, zowel de projecten die openstaan voor investeringen, als projecten die al gefinancierd zijn. Capital Circle werkt met een duidelijk uitgewerkte risicokwalificatie per project. Deze kwalificatie wordt opgesteld aan de hand van een risicoscore op basis van de rentabiliteit, de solvabiliteit, de liquiditeit, de ondernemer en de zekerheden. Zo maken wij het risico van de belegging inzichtelijk. Daarbij geldt op portefeuillebasis het advies om uw investeringen te spreiden, zowel over meerdere projecten als over verschillende branches. Bij Capital Circle kunt u zowel particulier, als zakelijk beleggen. Wij hanteren een minimaal beleggingsbedrag van € 100,-.

Een ondernemer die op zoek is naar de financiering van een zakelijke ambitie heeft de mogelijkheid om zijn of haar project via het platform van Capital Circle aan te bieden. Dit project wordt aangeboden aan de Public Crowd of aan de Closed Crowd. De verschillen leest u hieronder.

Public Crowd projecten

Een project dat aan de public crowd wordt aangeboden is toegankelijk voor alle beleggers van Capital Circle. Op het moment dat er een nieuw project wordt gepubliceerd krijgen alle beleggers die een account hebben bij Capital Circle hierover berichtgeving via de mail.

Closed Crowd projecten

Een ondernemer kan ervoor kiezen om zijn project in eerste instantie aan een geselecteerde groep van beleggers aan te bieden. Dit kunnen (specifieke) beleggers zijn die al een account hebben bij Capital Circle of een geselecteerde groep van potentiële beleggers uit het eigen netwerk. Deze beleggers kunnen wel kennisnemen van het projectvoorstel maar pas beleggen wanneer zij zich geregistreerd hebben. 

In een Closed Crowd project kunnen alleen genodigden beleggen. Op dit moment wordt de selectie bepaald door Capital Circle, in samenspraak met de ondernemer, op basis van historisch investeringsgedrag ofwel loyaliteit. In de toekomst zullen we dit per project nog meer gaan sturen op basis van het beleggingsprofiel.

Gemiddelde rente van 7% bij beleggen

De looptijd die wij hanteren, varieert van ten minste zes, tot hoogstens zestig maanden. Het uitgangspunt is dus dat u na uiterlijk vijf jaren uw investering terug heeft, vermeerderd met rendement. De rente ontvangt u al vanaf de eerste maand, eventueel met gedeeltelijke aflossing. De hoogte van de rente hangt samen met de risicokwalificatie die wij aan het project toekennen. De gemiddelde rente is aanzienlijk meer dan de actuele rente op uw spaarrekening. Regelmatig bepalen we de rentepercentages van de risicoklassen aan de hand van de actuele marktrente.

Facts & figures over geld investeren in crowdfunding

Crowdfunding wordt vandaag de dag steeds interessanter. Dit komt omdat men de voordelen hiervan steeds meer inziet. Naast het mogelijke rendement op een investering dat interessant kan zijn, vinden veel investeerders het prettig om zelf te kunnen kiezen in welke branche zij willen investeren. Daarnaast is het mogelijk om meerdere beleggingen te kunnen doen via één overkoepelend platform.

Steeds meer investeerders stappen over op crowdfunding. Uit cijfers van de Consumentenbond blijkt dat crowdfunders in 2020 in 12.764 projecten hebben geïnvesteerd, voor een totaalbedrag van 417 miljoen euro. Deze groei zet de laatste jaren alleen maar door, waarbij in 2022 de grens van 1 miljard euro is bereikt.

Beleggen in het algemeen wordt steeds populairder. In 2020 steeg het aantal huishoudens dat belegt met 17 procent tot 1,75 miljoen mensen. De voornaamste reden is de lage spaarrente en de stijging van de inflatie.

Binnen crowdfunding zijn er verschillende mogelijkheden. Uit cijfers van www.crowdfundingcijfers.nl blijkt dat het overgrote deel van de crowdfunding investeringen bedoeld is voor ondernemingen. De overige 10,6% wordt met name geïnvesteerd in maatschappelijke projecten, consumentenleningen en creatieve projecten.

Het totaalbedrag dat men jaarlijks met crowdfunding ophaalt, groeit zeer snel:

  • 2014: 64 miljoen euro
  • 2015: 128 miljoen euro
  • 2016: 170 miljoen euro
  • 2017: 223 miljoen euro
  • 2018: 329 miljoen euro
  • 2019: 424 miljoen euro
  • 2020: 417 miljoen euro
  • 2021: 730 miljoen euro
  • 2022: 1.080 miljoen euro

https://www.crowdfundingcijfers.nl/crowdfunding-in-nederland-2022/

Zekerheden en risico's van geld investeren

Bij Capital Circle investeert u in het MKB. Hierbij loopt u enig risico. Dit risico maken wij inzichtelijk door elke financieringsaanvraag te toetsen. Slechts de projecten die voldoen aan onze acceptatiecriteria, komen voor publicatie in aanmerking. Daarnaast communiceren wij dit zo transparant mogelijk door middel van een toelichting op de risicokwalificatie per project. Onderdeel hiervan zijn de zekerheden die de ondernemer biedt. Deze zekerheden winnen wij uit als de ondernemer de betalingsafspraken niet meer kan nakomen.

Een afzonderlijke entiteit, Stichting Security Trustee KOM Group, beheert de zekerheidsrechten namens de beleggers van Capital Circle. Deze stichting is ook de formele contractspartij bij elke overeenkomst van geldlening. De stichting houdt zich intensief bezig met onder meer:

  • Incasseren en doorbetalen van de maandelijkse termijnen;
  • Het doorlopen van een sommatietraject in het geval van een betalingsachterstand;
  • Het maken van alternatieve betalingsafspraken;
  • Samenwerken met incassobureaus, gerechtsdeurwaarders, advocaten en curatoren/bewindvoerders.

Let op: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst.

Wat zijn de kosten van beleggen in crowdfunding?

Als belegger bij Capital Circle betaalt u 1% per jaar over de daadwerkelijk uitstaande gelden. Dat betekent dat het registreren van een account en het onboarden bij Stichting Derdengelden Online Payment Platform voor u kosteloos is. Deze kosten worden alleen in rekening gebracht bij de maandelijkse doorbetaling aan u. Zo wordt er geen fee ingehouden bij uw investering in een project.

Hoe kan ik beleggen via Capital Circle?

Op de pagina Hoe werkt het? vindt u algemene informatie over het platform en onze werkwijze. Meer specifiek treft u onderstaand een opsomming van het globale proces van beleggen.

  • Aanmaken account: ten eerste registreert u een account bij Capital Circle, waarbij u de onboardingsprocedure doorloopt bij betaaldienstverlener OPP. Middels deze handleiding nemen wij u stapsgewijs mee door dit project.
  • Projectaanbod doornemen: na uw onboarding, hebt u toegang tot alle projecten die worden aangeboden op het platform. U kunt alle relevante informatie, zoals de risicoanalyse en het businessplan doornemen. Zo kunt u eenvoudig op zoek gaan naar een project dat aansluit bij uw wensen en interesses.
  • Stel uw vragen aan de ondernemer: als u een interessant project gevonden heeft, dan kunt u via het platform rechtstreeks communiceren met de ondernemer. Het kan namelijk goed zijn dat u nog vragen hebt na het doornemen van de projectinformatie. Wij vragen elke ondernemer om zo adequaat mogelijk te reageren op alle vragen, zeker tijdens de fase van funding.
  • Beleggen: als u zeker weet dat u mee wilt doen, dan kunt u beleggen in dit project. U hebt hierbij twee opties: 
  • Toezeggen: reserveer een plekje in dit project voor een bepaald bedrag. De betaling kunt u later doen.
  • Investeren: betaal direct uw investering en weet 100% zeker dat u meedoet.
  • Betaal uw belegging: vanuit uw dashboard kunt u direct aan OPP betalen, ofwel via iDeal ofwel handmatig aan de hand van een betalingskenmerk. 
  • Succesvol gefinancierd? Op de website kunt u de funding in de gaten houden. Als het project succesvol gefinancierd is, dan gaan de rentebetalingen lopen. In uw account kunt u de transacties bijhouden en de contractstukken inzien. Als het doelbedrag niet behaald is en de funding niet slaagt, dan ontvangt u uw investering binnen drie werkdagen terug.

Veel gestelde vragen over geld investeren

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is het investeren in of uitlenen van geld aan ondernemingen via een openbaar toegankelijk informatieplatform. Voor ondernemer die op zoek zijn naar investeerders is de tussenkomst van een platform een geschikte manier om relevante informatie te verstrekken aan de potentiële beleggers, zodat zij een gedegen beslissing kunnen maken.

Hoe kan ik Capital Circle contacten?

Voor al uw vragen op het gebied van investeren in crowdfunding raden we aan om contact op te nemen met onze medewerkers. We staan u graag te woord om u van meer informatie te voorzien. Zowel via de mail (info@capitalcircle.nl) als telefonisch (015-7600019) zijn wij bereikbaar.

Wat betekent zekerheid stellen?

Bij een financiering kan een geldvrager de risico’s voor de investeerder beperken door het afgeven van zekerheden. Dit kan worden uitgewonnen wanneer schuldenaren niet tijdig aan de verplichtingen kunnen voldoen. In de praktijk betekent dit dat de tot zekerheid strekkende zaak verkocht moet worden, omdat de schuldeisers zich op de opbrengst kunnen verhalen.