Capital Circle

De belastingdienst

Hoe zit het met belasting over crowdfunding als particuliere investeerder?

Crowdfunding is een sterk toenemende wijze van het investeren van vermogen. Het is dan ook niet opvallend dat men vandaag nog steeds vraagtekens heeft bij de verhouding tussen de investering in crowdfunding en de belasting die u hierover dient te betalen. Veel mensen stellen zichzelf de vraag: ‘is crowdfunding fiscaal aftrekbaar?’ Capital Circle legt het u graag op praktische wijze uit. De onderstaande tekst is in samenwerking met fiscalisten geschreven, waardoor we kunnen spreken van betrouwbare bronnen.

Bent u een particuliere investeerder? In vrijwel alle gevallen valt de waarde van de lening (het saldo) in "box 3" voor de inkomstenbelasting. Het is dan ook verplicht dat u over de investering in crowdfunding belastingaangifte doet. Net zoals u dit doet met het saldo van uw bankrekening (saldo = waarde per 1 januari van het jaar waarover de belastingopgave wordt gedaan). De verwachte rente over de investering hoeft niet te worden opgegeven, tenzij deze al is bijgeschrijven op uw banksaldo. In dat geval maakt het onderdeel uit van uw banksaldo en betaalt u ook over dit bedrag een percentage aan inkomstenbelasting.

De transactiekosten zijn niet aftrekbaar.

Hierbij kan er echter wel uitzondering gelden als u als particulier aan meer dan normaal vermogensbeheer doet. Hiervoor kunt u het beste terecht bij een belastingadviseur. Hij of zij kan u meer vertellen over deze regeling.

Wat zijn de fiscale gevolgen van crowdfunding als zakelijke investeerder?

Wanneer u een zakelijk investeerder bent, en ook handelt vanuit een zakelijk account, spelen er andere regelingen dan wanneer u particulier bent. Voor ondernemers en bedrijven die in het kader van hun onderneming handelen, vormt het uitgeleende bedrag een vordering die op de balans dient te worden gezet. Er is hierbij sprake van vreemd vermogen, waarbij ontvangen rente wordt gezien als resultaat, en dus winst.

De kosten die u maakt, bijvoorbeeld voor de transactie, zijn aftrekbaar. Voor IB-ondernemers (bijv. een eenmanszaak) wordt de winst belast in box 1. Voor BV’s valt dit onder de vennootschapsbelasting. Wanneer de lening onverwacht toch niet kan worden afgelost, dan kan dit worden afgewaardeerd ten laste van de winst.

Hetgeen wat bovenstaand is beschreven vertelt in hoeverre u als zakelijk of particulier investeerder rekening dient te houden met verschillende belastingregelingen. De toename aan populariteit zorgt dat steeds meer mensen antwoorden willen krijgen op het gebied van crowdfunding en belasting.

Crowdfunding bij Capital Circle

Capital Circle is een crowdfundingplatform dat zich richt op het financieren van kleine en middelgrote ondernemingen. Het platform biedt ondernemers de mogelijkheid om hun projecten te presenteren aan een breed publiek, en te zoeken naar investeringen van zakelijke en particuliere investeerders. Dit kan helpen om financiering te verkrijgen voor allerlei soorten projecten, van het opzetten van een nieuwe start-up tot het uitbreiden van een bestaand bedrijf.

Op Capital Circle kan iedereen die geïnteresseerd is in het steunen van ondernemers en het helpen groeien van bedrijven, een bijdrage doen. Dit kan door middel van een financiële investering, of door het delen van het project met anderen. Door het grote publiek te betrekken bij het financieringsproces, kan Capital Circle helpen om ondernemers te ondersteunen en hun projecten tot bloei te laten komen.

Waar vind ik een jaaroverzicht voor de belastingdienst?

Wilt u meer weten over de verhouding tussen crowdfunding en de belastingdienst? Om uzelf van wat meer duidelijkheid te voorzien is het aan te raden om een jaaroverzicht te analyseren. Dit overzicht kunt u zelf downloaden vanuit uw account. Ga hiervoor naar 'mijn portfolio'. Klik vervolgens op het betreffende jaartal en vervolgens downloaden als PDF'.

In de jaaropgave 2022 is een post opgenomen, genaamd "totaal voorzien". Deze post is opgenomen om daarmee de economische waarde van de uitstaande leningen in te schatten. Deze schatting is uitgevoerd door Stichting Security Trustee KOM Group en is in lijn met de waarderingsregels van de belastingdienst. Uiteraard staan we ook voor specifieke vragen graag voor u klaar.

De belastingheffing in box 3, de vermogensrendementsheffing

Voor nadere informatie verwijzen wij naar de website van de Belastingdienst.

Neem contact op met Capital Circle

Heeft u interesse om de mogelijkheden van crowdfunding te bekijken? Maar ontbreekt het nu nog aan algemene kennis om direct zaken te kunnen doen? Geen probleem. Onze financiële experts staan voor u klaar om u meer toelichting te geven over crowdfunding en de rentebepalingen ervan.