Hulp nodig? Neem contact op en wij helpen u graag verder.
“Crowdfunding is niet het afvoerputje van de bank”

“Crowdfunding is niet het afvoerputje van de bank”

Geplaatst op door

Gisteren organiseerde Capital Circle een accountancymiddag om mensen uit de sector bekender te maken met het online investeringsplatform en het concept crowdfunding. Vier sprekers kwamen alles toelichten, onder wie oud-minister en pas benoemd Fintech-ambassadeur Willem Vermeend.

Juridisch specialist Bastiaan Bloemink, Fintech-ambassadeur Willem Vermeend, Capital Circle-medeoprichter Coert Coomans en -bestuurder Menno Vogel gaven hun visie op het concept crowdfunding tijdens de accountancymiddag van Capital Circle.

Coert Coomans beet de spits af en lichtte vooral toe waar Capital Circle volgens hem voor staat en wat het bedrijf kan betekenen voor investeerders en het MKB. “Banken krijgen steeds zwaardere regels opgelegd en kunnen het MKB niet optimaal bedienen, wij kunnen dat wel”, klonk het. Ook vindt hij het huidige aanbod aan crowdfunding te risicovol, met te veel projecten zonder slaagkans. “Crowdfunding is niet het afvoerputje van de bank. Daarom is onze visie: enkel solide projecten én zekerheden gelijkwaardig verdelen.”

Bankje spelen

Na het duidelijke engagement van de medeoprichter van Capital Circle, ging het woord naar juridisch specialist Bastiaan Bloemink. Hij bracht meer duidelijkheid over het wetgevend kader rondom crowdfunding. Hij waarschuwde er daarbij al snel voor dat platforms niet zelf bankje mogen spelen. “Sommige platforms doorbreken de peer-to-peer. Daarmee nemen ze een enorm risico”, zei hij. “Maar de wetgeving loopt nog achter en geeft geen dwingend kader om alles rond crowdfunding te regelen; degene met de lichtste eisen en die het meest op een bank lijkt, krijgt de minste controle.”

Om de kans op een succesvol project te verhogen gaf Bloemink nog een tip én een waarschuwing mee. “Hanteer het ‘mama-criterium’. Pas als je een project zo kunt uitleggen dat ook je moeder het zou begrijpen, dan zit het goed en moet je ervoor gaan”, klonk het, om dan meteen over te gaan naar de waarschuwing. “Crowdfunding is oude wijn in een nieuw, fancy zakje, maar wel eentje dat snel kan scheuren door een te grote hype.”

Serious Crowdfunding

Waarna oud-minister en kersvers Fintech-ambassadeur, benoemd vlak voor de accountancymiddag, Willem Vermeend een paar zaken op de agenda zette, zoals een strenger toezicht op crowdfundingplatforms en de rol van technologie. “De invloed van Fintech is duidelijk te merken bij banken, maar ook voor crowdfunding is technologie leuk en handig. Op die manier kan het een hoge vlucht nemen. Het gaat nu al hard.” (lees daarover meer in dit artikel).  

Hekkensluiter was bestuurder Menno Vogel, die zich voor Capital Circle inzet als riskmanager. Hij vertelde wat meer over hoe het bedrijf het risico bepaalt van een nieuwe investering. “We baseren onze ratings op data van Creditreform, een rating agency dat erkend is door de ECB en de financiële waakhond ESMA.” Dat Capital Circle zich enkel wil bezighouden met serieuze crowdfunding, stelde Vogel heel duidelijk aan het einde van zijn toespraak. “Voor ons is dit geen hobby. Wij doen enkel aan ‘Serious Crowdfunding’.” En dat is meteen ook de slogan van Capital Circle.

Investeer vandaag!

Investeren